Taurine, wat doet het met ons?

Taurine, ik schrijf het regelmatig voor. Deze week hoorde ik wederom van een cliënt dat zij gestopt was met het innemen er van, omdat zijn bang was er onrustig van te worden. ‘Het zit toch niet voor niets in die energiedrankjes’. Omdat er taurine in deze drankjes zit, wordt de conclusie getrokken het voor energie of onrust zal zorgen. De kracht van de geest is sterk; deze gedachten over taurine kunnen onrust veroorzaken. Biochemisch gezien heeft taurine echter juist een ontspannende werking op ons zenuwstelsel en is het gunstig is voor ons hart. Ik zal dat hieronder toelichten. Hopelijk kunnen hierdoor alle verontrustende gedachten over taurine losgelaten worden.

Taurine is een aminozuurachtige stof en heeft eigenschappen van een inhiberende neurotransmitter; het kan binden aan glutamaat receptoren waardoor deze minder geëxciteerd raken. Het angst reducerende effect, wat blijkt uit dierstudies, komt mogelijk door activatie van de glycinereceptor[1]. De structuur van taurine komt overeen met die van Gamma Amino boterzuur (GABA).

In dierstudies is ook een bloeddrukverlagende werking aangetoond van taurine. Er werd aangetoond dat taurine invloed heeft op de bloeddruk via het centrale zenuwstelsel. Taurine remt de afgifte van het vaatvernauwende hormoon ADH door de hypothalamus wanneer er sprake is van stress [2].

De jonge vrouw waar ik de taurine, in combinatie met magnesium, aan had voorgeschreven is veganist en heeft last van rusteloze benen. Omdat ze bang was dat taurine haar onrustklachten zou verergeren, had ze zelfstandig besloten de taurine weg te laten en nog extra magnesium te gaan innemen (inmiddels zat ze op 800 mg magnesium citraat). Hier had ze echter geen baat bij; haar klachten werden zelfs erger. Ze had op internet gelezen dat magnesium helpt tegen rusteloze benen. Haar was niet voorgelicht dat ook andere mineraaltekorten of een taurinetekort een rol zouden kunnen spelen bij haar klachten. Ik liet haar ferritine concentratie in het serum onderzoeken en deze bleek erg laag te zijn (17).

Bij lage HB en ferritineconcentraties in het serum treedt er snellere verbetering van de concentraties op wanneer ijzer suppletie (325 mg ferro sulfaat) wordt gecombineerd met taurine suppletie (1000 mg) [3] . Het werkingsmechanisme is onbekend, mogelijk is het te verklaren door langere overleving van de rode bloedcellen als gevolg van de taurinesuppletie. Mensen met lage HB en ferritine concentraties beschikken ook over lagere taurine spiegels, wat waarschijnlijk te maken heeft met een lage inname van vlees.

Taurine wordt vooral aangetroffen in vlees, vis, gevogelte, schaal, schelpdieren en eieren. Tekorten komen met name voor bij vegetariërs, veganisten en diabetici. Het lichaam kan het zelf aanmaken uit l-cysteïne en l-methionine; wat wordt aangetroffen in noten en bonen. De synthese naar taurine verloopt niet altijd optimaal omdat er een tekort kan zijn aan actief B6 (pyridoxaal-5-fosfaat) en gebrek aan activiteit van het enzym cysteïne-sulfienzuurdecarboxylase (CSAD.) Bij mensen is de activiteit van CSAD beperkt. Bij vegetariërs en veganisten zijn daarom significant lagere taurineniveaus aangetroffen; plasmaconcentraties waren 78% en urinaire concentraties 29% van die van een controlegroep op de standaardvoeding.

Uit analyse van de voeding van mijn cliënt bleek dat zij nauwelijks taurine binnen kreeg. De extra magnesium die zij nam werd hierdoor niet goed in de cel benut. Taurine houdt de mineralenbalans van de cel in stand (kalium en magnesium binnen de cel en natrium en calcium buiten de cel), wat van groot belang is voor het membraanpotentiaal en daarmee de functionaliteit van spieren, waaronder haar beenspieren.

Taurine speelt bovendien een belangrijke rol in het contractiemechanisme van het hart en daarmee de functionaliteit van de hartspier. Er zijn aanwijzingen dat hartritmestoornissen een symptoom zijn van taurinedeficiëntie en dat het mogelijk werkt tegen hartritmestoornissen [4] .

Naast vegetariërs en veganisten, zijn er meer groepen die extra taurine behoeven. Diabetici verbruiken veel meer taurine; daarom is de behoefte verhoogt. Een goede taurinestatus is gunstig bij diabetes en insulineresistentie en vermindert het risico op complicaties zoals nefropathie, neuropathie, retinopathie, cariodmyopathie en atherosclorose [5].  Daarnaast heeft taurine zelfs invloed op ons circadiaanse ritme en kan het de nier, lever- en galfunctie ondersteunen, de ogen beschermen, en  heeft het een antioxidateve en ontstekingsremmende werking[6].

Naar mijn idee wordt taurine toegevoegd aan de energiedrankjes, om de mogelijke bijwerkingen van onrust juist tegen te gaan.  Taurine kan ook helpen tegen de bijwerkingen van Ve Tsin en andere glutamaat bevattende smaakversterkers. Vegetariërs en veganisten denken vaak aan inname van B12 of magnesium bij klachten aan het zenuwstelstel, maar aan taurine wordt niet gedacht. Terwijl taurine juist heel essentieel is voor het benutten van mineralen in onze cel en voor onze geestelijke rust.

Na een aantal weken namen de klachten van mijn cliënt af. Haar benen voelden ontspannend aan en ze sliep beter. Hierdoor kon ze goed op eigen benen staan en had ze meer energie. Taurine had  haar rust gegeven.

 

[1] Wu J-Y, Prentice H Role of taurine in the central nervous system. J Biomed Sci. 2010;17 Suppl 1:S1. DOI:10.1186/1423-0127-17-S1-S1.

[2] Mozaffari MS, Patel C, Abdelsayed R, et al. Accelerated NaCl-induced hypertension in taurine-deficient rat: role of renal function. (2006) Kidney Int 70:329-337.

[3] Sirdah MM, et al. Possible ameliorative effect of taurine in the treatment of iron-deficiency anaemia in female university students of Gaza, Palestine. Eur J Haematol 2002;69:236-242

[4] Schaffer SW, Jong CJ, Ramila KC, et al. Physiological roles of taurine in heart and muscle. (2010) J Biomed Sci 17 Suppl 1:S2.

[5] to T, Schaffer SW, Azuma J The potential usefulness of taurine on diabetes mellitus and its complications. Amino Acids. 2012 May;42(5):1529–39. DOI:10.1007/s00726-011-0883-5

[6] www.orthokennis.nl/taurine

Vergelijkbare berichten