Orthomoleculaire therapie

Ondersteuning bij zowel lichamelijke als psychische klachten.

”Ortho” betekent recht of gezond. Binnen de ‘ortho’moleculaire therapie worden de moleculen in ons lichaam op een natuurlijke manier ondersteund. In de natuur zie je dat alles geordend is volgens geometrische vormen; zo ook in ons lichaam en onze cellen. Het natuurlijke herstelvermogen van ons lichaam is bewonderenswaardig.  Op optimaal te kunnen functioneren heeft ons lichaam en onze cellen de juiste voeding en balans van in- en ontspanning nodig. Soms ontbreekt de juiste voeding en balans en voelen we ons niet lekker in ons vel zitten. We ervaren vermoeidheid, emotionele klachten, darmklachten of een hormonale disbalans. In mijn therapie ga ik op zoek naar de onderliggende disbalans en ondersteun ik mensen bij het (opnieuw) ervaren van hun eigen (natuurlijke) kracht en herstelvermogen.

Vanuit de orthomoleculaire therapie wordt aangepaste voeding en/of natuurlijke supplementen of kruiden geadviseerd om het herstelproces te ondersteunen. Afhankelijk van de achterliggende oorzaak wordt het herstel van de darmen, hormonen of bijvoorbeeld neurotransmitters ondersteund. Het functioneren van onze cellen, darmen, organen, hormonen en andere lichaamsprocessen is afhankelijk van voldoende nutriënten zoals vitaminen, mineralen en aminozuren.

In mijn praktijk kan ik laten onderzoeken of er tekorten zijn, en indien nodig worden deze aangevuld. Om nader inzicht te krijgen in waar de disbalans zich bevindt en/ of er tekorten zijn, werk ik samen met diverse laboratoria waaronder MGLAB, Medivere, RP Vitamino en Hesselsgrob. Er kunnen onderzoeken aangevraagd worden op het gebied van hormonale disbalans, lyme of allergieën. Bij darmklachten laat ik de ontlasting onderzoeken door MGLAB. In de ontlasting kan bijvoorbeeld worden onderzocht of er een intolerantie is voor gluten, of sprake is van een ‘lekkende darmsyndroom’, of er ontstekingsprocessen zijn en/of een gist (candida) belasting. Ook kan de hoeveelheid histamine in de ontlasting worden bepaald.  Voor meer informatie over MGLAB zie http://www.mglab.nl/ en voor meer informatie over histaminebelasting verwijs ik naar mijn blog pagina.

Ook is het mogelijk de vitamine K status te meten in mijn praktijk met de VitaK meter, het eerste niet-invasieve apparaat om het risico op vitamine K-tekorten vast te stellen. Vitamine K2 heeft invloed op het voorkomen van hart- en vaatziekten. Een vitamine K tekort geeft net zo veel risico op hart- en vaatziekten als roken. Voor meer informatie over deze meetmethode zie https://www.maastrichtuniversity.nl/nl/nieuws/eerste-niet-invasieve-apparaat-meet-risico-vitamine-k-tekort. Op mijn blog pagina ga ik dieper in op de relatie tussen de vitamine K status en het risico op hart-en vaatziekten en osteoporose (botontkalking).

Orthomoleculaire Geneeskunde wordt toegepast als aanvulling op de reguliere geneeskunde, uitgevoerd door huisartsen en specialisten. Daarom wordt deze geneeskunde  “complementaire geneeskunde” genoemd. De term ‘orthomoleculair’ is in 1968 geïntroduceerd door tweevoudig Nobelprijswinnaar Prof. Linus Pauling. Voor orthomoleculaire geneeskunde is op grote schaal wetenschappelijke onderbouwing aanwezig. Naast het werken in mijn praktijk, verdiep ik me in deze wetenschappelijke studies en publiceer ik regelmatig over diverse orthomoleculaire onderwerpen. Ik ben gespecialiseerd in het behandelen van darmklachten, burn-out en hormonale en psychische klachten. Deze klachten kunnen niet los van elkaar woorden gezien. De darmen worden ook wel ‘het tweede brein’ genoemd. Als er een disbalans is in de darmen, kan dit leiden tot psychische klachten en andersom. Stress en ziekte kunnen leiden tot een hormonale disbalans. Ik geef zelf bijscholingen en publiceer over deze onderwerpen, en leg daarin uit hoe deze disbalansen met elkaar verbonden zijn (zie ook mijn blogs hierover). Een holistische benadering, waarin het geheel wordt gezien en behandeld, is daarom van groot belang. Vandaar dat ik werk vanuit een holistische benadering. Voor meer informatie over mijn holistische werkwijze zie https://www.orthobalans.nl/praktijk/holistisch.