“Ontdek je kracht. Vind je ruimte. Groei met vertrouwen.”
Wat haptotherapie voor je kan betekenen
Haptotherapie helpt je om je innerlijke kracht en potentieel meer naar voren te laten komen. Door beter contact te maken met je gevoelens en je lichaam ontstaat er ruimte voor ontspanning, veiligheid en persoonlijke groei. Ingesleten patronen worden voelbaar en zichtbaar, waardoor je nieuwe keuzes kunt maken. Dit draagt bij aan het doorbreken van blokkades en het ontwikkelen van een vrijer en authentieker leven.
Hoe werkt haptotherapie?
Er wordt gewerkt met lichaamsgerichte oefeningen, zowel in beweging als op de behandelbank. Aanraking kan worden ingezet om dieper contact te maken met jezelf – altijd in afstemming, met aandacht en wederzijdse toestemming. Na de ervaring volgt een gesprek waarin betekenis wordt gegeven aan wat je hebt gevoeld en beleefd.
Een belangrijk onderdeel van mijn haptotherapeutische werkwijze is positiebepaling. Dit is een ervaringsgerichte vorm van opstelling waarbij je samen met de therapeut letterlijk positie inneemt ten opzichte van situaties of mensen. Het helpt om inzicht te krijgen in oude overlevingsmechanismen – zoals terugtrekken, pleasen of controleren – én om te oefenen met nieuwe, veilige patronen. Hierbij staat het lichaam centraal: voelen, ervaren en direct integreren.
Het traject start met een intakefase van één tot drie sessies waarin jouw hulpvraag wordt onderzocht. Op basis daarvan wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld, gericht op jouw ontwikkeling.
Mogelijke hulpvragen kunnen zijn:
- Een gevoel van uitputting of weinig vitaliteit
- Moeite met het voelen of uiten van emoties
- Steeds terugkerende patronen of blokkades
- Gebrek aan zelfvertrouwen
- Moeite met grenzen stellen
- Hyperventilatie of aanhoudende stressklachten
- Relatieproblemen of het gevoel jezelf kwijt te zijn
Mijn specialisaties binnen haptotherapie
- Co-regulatie en stressverwerking
- Intimiteits- en relatieproblemen, bekeken vanuit de polyvagaal theorie
- Lichamelijk contact en begrenzing
- Leren voelen wat je lichaam aangeeft
Daarnaast werk ik met de polyvagaal theorie, die inzicht geeft in hoe het autonome zenuwstelsel – met name de nervus vagus – onze reacties op stress, veiligheid en verbinding beïnvloedt. Door het toepassen van polyvagale oefeningen richten we ons op het activeren van het ‘sociale-verbinding-systeem’ in je zenuwstelsel (de ventrale vaguszenuw). Dit helpt je om je veiliger, rustiger en meer verbonden te voelen – met jezelf én met je omgeving.
Omdat het stress- en hormoonsysteem nauw met elkaar verbonden zijn, richt mijn therapie zich ook op het loslaten van overlevingsstrategieën en het terugvinden van balans in lichaam en geest.
Ik heb bovendien een verdiepende opleiding gevolgd op het gebied van familieopstellingen, hechting en relaties, wat mijn begeleiding bij relationele en emotionele thema’s versterkt.
De kern van haptotherapie
Centraal staat affectieve bevestiging: de ervaring dat je goed bent zoals je bent. Dit helpt om je eigen verbindende kwaliteiten te (her)ontdekken. In de relatie met de therapeut ontstaat daardoor een veilige, wederkerige verbinding waarin echte verandering mogelijk wordt.
De basisprincipes binnen haptotherapie zijn:
- Beweging – wat beweegt je en hoe beweeg je in de wereld
- Ruimte – durf je ruimte in te nemen en te geven
- Relatie – hoe verbind je je met jezelf en met anderen
Deze gebieden hangen samen met thema’s als (zelf)vertrouwen, veiligheid, eigenheid, intimiteit en zelfstandigheid. Stap voor stap wordt hierin ontwikkeling mogelijk gemaakt.