Vitamine K status, risico op hart-en vaatziekten en botontkalking

Sinds kort maak ik in mijn praktijk gebruik van de Vita K Meter, het eerste niet-invasieve apparaat om het risico op vitamine K-tekorten vast te stellen. De Vita K Meter wordt op de vingertop geklemd en analyseert binnen twee minuten de toestand van de bloedvaten nauwkeurig. De meter is gebaseerd op de Accelerated PlethysmoGraphy (APG) technologie, waarin de pulsaties van de bloedstroom in de kleine bloedvaatjes van de huid gebruikt worden om de vaatkarakteristieken in kaart te brengen. Vitamine K2 heeft invloed op het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Onderzoek van de Universiteit van Maastricht laat zien dat vitamine K2 niet alleen aderverkalking voorkomt, maar ook verstijfde bloedvaten weer elastisch maakt. Deze studie bevestigt voor het eerst het oorzakelijk verband tussen vitamine K2 en hart- en vaatziekten.

Honderden deelnemers aan het onderzoek kregen drie jaar lang een supplement met vitamine K2 of een placebo. Ze kregen vitamine K2 in lage dosering toegediend. Het meest opmerkelijke resultaat van de studie was dat de aderverkalking niet alleen werd gestopt, maar dat de al verstijfde bloedvaten weer elastischer werden. Er was dus sprake van een duidelijke verbetering. Dit was eerder alleen nog maar aangetoond in proefdieren.Een laag vitamine K2 gehalte in de vaatwand is een ernstige risicofactor is voor sterfte aan hart-en vaatziekten. Het risico is net zo groot als het risico op hart- en vaatziekten veroorzaakt door roken. Om het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten te verkleinen, kan het zinvol zijn om vitamine K2 bij te gaan slikken, indien er sprake is van een tekort.  Ook bleek dat personen die een vitamine K2-rijk dieet gebruiken tot 50% minder overlijdensrisico hebben ten gevolge van hart- en vaatziekten. Vitamine K2 is met name in natto aanwezig, een gefermenteerd Japans sojaproduct. Kleine hoeveelheden zitten ook in zuivelproducten, zoals in kaas en yoghurt, en vlees en eieren. De vitamine K2 vorm waarmee onderzoek is gedaan het menaquinon 7 (MK-7) en zit met name in natto. Deze MK-7 vorm bereikt het makkelijkst het bot-en vaatweefsel. Vitamine K2 activeert in de vaten weefsel een specifiek eiwit, Matrix GLA geheten, wat verkalkingen in de vaatwand tegen gaat.

In dezelfde studie kwamen al eerder positieve resultaten naar voren. Zo werd in 2013 aangetoond dat vitamine K2 ook een gunstig effect heeft op de botsterkte en de botontkalking remt bij vrouwen na de overgang. Vitamine K2 versterkt de mineralisatie van botweefsel.

Aandoeningen waarbij de opname van vetoplosbare vitaminen in de darm verstoord is, zoals de ziekte van Crohn en coeliakie (glutenallergie), kunnen leiden tot een marginale vitamine K-status. In dit geval kan een meting van de vitamine K status van extra belang zijn. Dit geldt ook voor groepen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten.

.

Bron:

Knapen, M.H.J., Braam, L.A.J.L.M., Drummen, N.E.A., Bekers, O., Hoeks, A.P.G., Theuwissen, E., Vermeer, C. Low-dose menaquinone-7 supplementation improves vascular properties in healthy postmenopausal women. Thromb. Haemostas. 113 (2015).

Vergelijkbare berichten